Élménykert program a Derecskei Gyümölcsösben

Évente kétszer különleges szemléletformáló családi programot rendez „Gyümölcsös Kalandok” néven a Debrecentől néhány kilométerre található Derecskei Gyümölcsös. Április 16-17-én a látogatók részt vehetnek a gyümölcsös életében, játékos formában megismerhetik, milyen tavaszi munkálatok zajlanak a kertben, hogyan segíthetjük a természetes élővilágot és miként jelent ez hasznot a gazdaságban.

Élménykert programjairól is ismert a Derecskei Gyümölcsös, ahol immár hagyományos módon megnyílnak a kapuk az érdeklődők előtt, hogy a tavaszi virágzás élményét átélhessék. A rendezvény célja, hogy a látogatók szakmai vezetéssel felfedezhessék a virágba borult kertet, a gyerekek játékokon keresztül tanuljanak a kert élővilágáról és a Felelős Kertművelés alapjairól.

Szabó Imre, a gyümölcsös alapítója több évtizedes gazdálkodói tapasztalata alapján úgy látja, hogy most mindennél fontosabb az élmény alapú tanulás, szemléletformálás. „Felelős Kertművelés programunkban a modern gazdálkodási gyakorlatok alkalmazása és a természetes élővilág megőrzése egyformán fontosak. Többek között a természeti értékek teszik lehetővé az egészséges gyümölcs fenntartható előállítását. Hiszünk benne, ha ezt mások is megértik, más szemmel néznek egy almára és jobban átérzik felelősségüket is, amire leginkább a gyerekeket szeretnénk megtanítani.”

Idén tavasszal az Élménykert program főszereplője Ince gyümölcs királyfi lesz, aki különböző kalandokon keresztül ismerteti meg a gyerekekkel a tavaszi kerti munkák fontosságát, hogy nyáron és ősszel a legfinomabb gyümölcsöket tudjuk leszüretelni. Emellett a látogatók bejárhatják a virágzó kertet traktorvontatású kisvasúton, megtanulhatják a meggyfaültetés- és metszés fortélyait, megtudhatják, mi az a rovarszállás miközben a 110 hektáron elterülő gazdaság legizgalmasabb pontjain járnak.

Szakmai partnerünk, a Magyar Madártani Egyesület jóvoltából a kilátogatók madárgyűrűzést is láthatnak, ismerkedhetnek a kert gazdag madárvilágával. A jó hangulathoz hozzájárul a helyi termelői vásár és az ínyenc tavaszi fogások.

A rendezvény díjmentes, de online regisztrációhoz kötött!

Regisztráció: http://derecskeigyumolcsos.hu/gyumolcsos-kalandok-regisztracio

Dátum: 2016. április 16-17. 900 órától

Helyszín: Derecskei Gyümölcsös (Derecske, 47-es főút 18-as km, Rózsakert Csárda)

A rendezvény programjáról bővebb információ: http://derecskeigyumolcsos.hu/gyumolcsos-kalandok

Kapcsolattartó:

Kálmán Borbála, kalman.borbalaatderecskeigyumolcsos.hu , +36 70 379 8120

Háttér:

A több mint 20 éve családi vállalkozásként működő gyümölcsösben ma már 110 hektáron, Felelős Kertművelés szellemében zajlik az almatermesztés. „Családi vállalkozásként a gyümölcsöst több generációra magunk előtt látjuk, így fontos számunkra a kert hosszú távú fenntarthatósága. Ennek jegyében többek között külön figyelmet fordítunk a takarékos erőforrás felhasználásra és környezetkímélő művelési eljárások alkalmazására. Ugyanakkor szeretnénk, ha nem csak a kerten belül terjedne ez a szemlélet, de egy élmény alapú agrár-környezeti nevelési program keretében a gyerekek számára is vonzóvá válna a fenntarthatóság gondolata.” – jellemzi Szabó Imre, a Derecskei Gyümölcsös alapítója a programot.

A Derecskei Gyümölcsös üzemeltetője a Bold Agro Kft., akinek küldetése, hogy kiváló minőségű mezőgazdasági terményeket állítson elő hatékony és felelős termelés megvalósításával, ezzel hozzájárulva a fenntartható mezőgazdaság megvalósításához Magyarországon.

Cégünk legfontosabb értékei a kiváló minőségű termékek és a felelős magatartás, ehhez igazítjuk minden tevékenységünket. Működésünk során energia, víz és talajterhelés tekintetében is szempont a környezeti terhelés minimalizálása. Közösségi szerepet munkavállalóikon és helyi programokba való becsatlakozáson keresztül rendszeresen vállalunk.