Martin Powell a Siemens Global Centre of Competence for Cities igazgatója a BCSDH Action 2020 Szakmai Fórumán

"2025-ig a városoknak kötelezettséget kell vállalniuk, hogy 50%-kal csökkentsék a CO2 kibocsátásukat."

 

"Erre már kevesebb, mint 10 évük van, így a beruházásokat ma kell elkezdeni." - mutatott rá Martin Powell a BCSDH Action 2020 Szakmai Fórumán.

 

Budapest, 2016. május 11.. – Martin Powell, a Siemens Global Centre of Competence for Cities, városfejlesztésért felelős, nemzetközi szervezetének igazgatója, aki a korábban a jelenlegi londoni polgármester környezetvédelemért felelős tanácsadójaként dolgozott, nagy sikerű bevezető előadást tartott a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) Action 2020 Magyarország Fórumán. A fenntarthatóságban élenjáró Siemens adott otthont a vállalatvezetők és szakértők részvételével zajlott előadásnak és műhelymunkának, amelynek célja, hogy az üzleti szféra valódi lépéseket tegyen az alacsony széndioxid- kibocsátású gazdaság felé vezető úton.

 

"A városok egyediek, és nagyon különbözőképpen viselkednek. Az infrastruktúrát ezért mindenhol úgy kell kialakítani, hogy megfeleljen ennek az egyediségnek"– fejtette ki Martin Powell, hozzátéve, hogy "a városok felelősek polgáraik életéért és álmaiért. Úgy kell fejlődniük, növekedniük, hogy annak ne legyenek környezeti hatásai, hogy segíthessék az összes olyan embert, aki városokban szeretné leélni az életét."

A városoknak már a digitális világban kell saját intelligens megoldásokat, megközelítéseket találniuk. "A jövő városa intelligens város, amely a technológiát arra használja, hogy a forrásokat még hatékonyabban ossza el, a városi polgárok és az egész társadalom javát szolgálva. A digitális város összehangolja a víz-, energia ellátást, a közlekedést és az emberek mozgását, maximalizálva a választás- és minimálisra csökkentve a meghibásodás lehetőségét. Ez tapossa ki az utat egy biztonságosabb, elérhetőbb és alacsony karbon- kibocsátású jövő felé" - mutatott rá Martin Powell, kiemelve, hogy ez nemhogy növelné a munkanélküliséget, hanem számítások szerint egy munkahely elvesztése árán, akár tíz új munkahely keletkezhet.

Az Action 2020 Szakmai Fórum másik inspiráló előadást Dr. Bartus Gábor a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára tartotta, aki 10 pontba foglalta az alacsony karbon-kibocsátású gazdaság makró környezettel kapcsolatos állapotot és trendeket, amelynek keretén belül az üzleti megoldásokat ki kell dolgozni. Rámutatott, az már nem kérdés, hogy rátérünk-e erre az útra, már rajta vagyunk. De sok olyan tényező van, amellyel szembe kell néznünk. A természeti tőke felhasználása gyorsuló ütemű, előrejelzések szerint 2030-ra már eléri a  30%-ot. "Mivel a politikai ciklusokon túlmutató változásokra van szükség az üzleti és civil világ lehet a  fenntarthatóság hajtóereje, a leginnovatívabb megoldások itt születhetnek." - tette hozzá Dr. Bartus Gábor.

A decemberi történelmi jelentőségű Párizsi Klímaegyezmény után az Action 2020 Magyarország program idei fókuszában is a klímaváltozás áll.

"Új megoldásokra, modellekre, időnként radikális változásra van szükség a klímaváltozási célok megvalósításához. Az üzleti szektor szerepe mindebben vitathatatlan, pozitív hatásának növelése közös felelősségünk."  - hívta fel a figyelmet az üzlet szerepére Ifj. Chikán Attila a BCSDH elnöke. Az Action 2020 Szakmai Fórum elsődleges célja éppen az, hogy közös gondolkodást és munkát indítson el az üzleti szférában a valódi hatásgyakorlás érdekében. A programhoz már több, mint 50 vállalat csatlakozott.

 

*****

 

Kapcsolat:

Chikán-Kovács Eszter

kommunikációs menedzser

+36 70 903 7730

eszter.chikankovacsatbcsdh.hu

*****

 

Martin Powell

A Siemens Global Centre of Competence for Cities, városfejlesztésért felelős szervezetének igazgatója

Feladatából adódóan szorosan együttműködik a városvezetőkkel, továbbá szakértői tanácsadóként dolgozik és támogatja a nehéz gazdasági, szociális és környezeti kihívásokkal küzdő városoknak elérni kitűzött céljaikat.

Korábban a jelenlegi londoni polgármester, Boris Johnson környezetvédelemért felelős polgármesteri tanácsadójaként dolgozott. A London Fejlesztési Ügynökség Környezetvédelmi Igazgatójaként – amely a polgármesterhez tartozó, London Gazdasági Fejlődéséért felelős ügynöksége - ő felelt az ügynökség Környezetvédelmi Projektek és Programokban vállalt kötelezettségek teljesítéséért.

A Cambridge Management & Research – amely számos várossal együttműködő szervezet, ügyvezető igazgatójaként a C40 Cities Group különleges tanácsadójaként dolgozott, melynek elnöke New York korábbi polgármestere, Michael Bloomberg.

Martin számos médián (televízió/rádió) keresztül foglalkozik a városokat érintő kérdésekkel, illetve a különböző gazdasági megoldásokat kínáló modellek minél szélesebb körű bemutatásával. Társszerzője a „Városi Jövőnk” (Our Urban Future) c. könyvnek, és közreműködik a Wiley Útmutatókon belül az „Útmutató a Projektmenedzsmenthez”, illetve a „Projektek, Programok és Portfolio Menedzsment Útmutató” kiadványok elkészülésében.