Stockholmi Ifjúsági Víz Díj

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. idén is támogatta a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj hazai fordulóját: a nyertes csapat döntőre utazásának anyagi támogatása mellett, különdíjat is felajánlott.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén, melynek stockholmi döntőjébe a részt vevő országok helyi fordulókon választják ki az indulókat. Világszerte minden évben több ezer, 15-20 év közötti, középiskolás fiatal vesz részt a selejtezőkön, valamilyen vízhez kapcsolódó helyi, regionális vagy globális projekttel. A Víz Világhetének keretében megrendezett esemény egyúttal kiváló eszköze a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének a fiatalok körében. Ezen a különleges, már a selejtezőktől angolul zajló, magas színvonalú versenyen hatalmas megtiszteltetés részt venni. Védnöke Viktória, a svéd koronahercegnő, aki találkozik a döntő résztvevőivel és személyesen adja át a győztesnek járó díjat.

Magyarország 2013-ban csatlakozott a vetélkedőhöz. A hazai verseny védnöke Áder János köztársasági elnök. Szervezője - számos partnerszervezet támogatásával - a GWP Magyarország Alapítvány.

Az idei verseny hazai döntőjét május 30-án rendezték a Magyar Víziközmű Szövetség tanácstermében.

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. az idei évben különdíjat adott azoknak a versenyzőknek, akik az általuk felvetett problémát nem csak alaposan bemutatták, de emellett annak megoldására konkrét javaslatokat dolgoztak ki, és ezzel mások számára is példát mutattak. A 2015-ös verseny különdíját Abuczki Richárd, Szalisznyó Ferenc és Takács Gábor (Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskola) a „Water budget - the prospects of rehabilitation of Mocsárosdűlő” című projektjük keretében végzett tudatformáló tevékenységük elismeréseként kapták meg.