Társadalmi Hasznosságú Ökoszisztéma Magyarországon

Hungarian Impact Day 2017
A több KÖVET tag alapításával indított, és Dr. Tóth Gergely KÖVET főtitkár felügyelőbizottsági tag részvételével működő Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete (THBE) szeptember 21-én tartotta meg második éves konferenciáját, hogy összehozza, összekösse és serkentse a hazai társadalmi hasznosságú ökoszisztémát. Több mint százan vettek részt a hazai és nemzetközi jógyakorlatokat felvonultató, szakmai előadásokkal és vitákkal színesített találkozón, ahol befektetők, vállalkozók, akcelerátorok együtt indítottak nagyszabású projektet a hazai Társadalmi Hasznosságú Ökoszisztéma felskálázására.
 
Az THBE azon szemléletmód népszerűsítésén dolgozik, hogy minden befektetés kettős céllal szülessen, azaz hogy a pénzügyi megtérülés mellett a befektetések mérhető társadalmi hatást érjenek el. Ennek érdekében fő fókusza a tudásmegosztás, szakmai és kapcsolatépítő rendezvények, valamint ökoszisztéma fejlesztő projektetek megvalósítása. Erről szólt a szeptember 21-ei Hungarian Impact Day is.
 
Az ökoszisztéma sokszínűsége és globális jellege már a rendezvény legelején megmutatkozott, hiszen Eszter Elemér egyesületi elnök (és kockázati tőke befekető) köszöntőjét Charlie Kleissner amerikai társadalmi hasznosságú (TH) befektető lelkesítő videó üzenete, és Nikolaus Hutter egyesületi alapító tag (és osztrák TH befektető, akcelerátor) gondolatébresztője követte. 
 
A hazai TH ökoszsisztéma aktív tagjai közül bemutatkozott a NESsT, ERSTE, Impact Hub, és a Badur Alapítvány, majd egyből két gyakorlati példa bemutatása következett: két társadalmi vállalkozás (Charity és a SmartSweetie) akcelerációjának esete a vállalkozók és fejlesztőik tolmácsolásában.
 
A kapcsolatépítéstől zsongó kávészünet után a társadalmi hasznosságú befektetések európai élvonalából érkező Johannes Weber, az Ananada Ventures alapító igazgatója német jó gyakorlatok bemutatásával nyűgözte le a hallgatóságot, majd Nikolaus Hutter-rel és az Európai Befektetési Alap társadalmi hasznosságú befektetésekkel foglalkozó szakemberével, Cyril Gouiffes-val közösen gyakorlatias panel beszélgetést tartottak arról, hogy Hogyan indítsunk társadalmi hasznosságú befektetési alapot?
 
A THBefektetők krédóját, a társadalmi hatásmérést Melinda Weber (Impact in Motion) járta körbe gyakorlati fókusszal, közérthető példákon illusztrálva, bemutatva nélkülözhetetlen előnyeit a THBefektetők és a társadalmi vállalkozók számára egyaránt.
 
Végezetül, izgalmas vita került megrendezésre Profit vagy társadalmi hatás? címmel a THBE és a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) képviselői között, kemény érvek ütköztetésével és közös álláspontok megtalálásával.
 
A rendezvény csúcspontján a Társadalmi Hasznosságú Ökoszisztéma aktív tagjai (Impact Worriors) együttműködési megállapodást kötöttek azzal a céllal, hogy két éven belül megtízszerezzék az ökoszisztéma méretét. Konkrét terven dolgoznak, konkrét célokkal, és az elköteleződést és növekedést látva: this is the next big thing! 
 
További információ: www.thbe.hu