Pályázati projektek

A KÖVET alapítása, 1995 óta sok és sokféle pályázatot és programot hajtottunk végre. A KÖVET gyakorlatilag költségvetésének felét-kétharmadát folyamatosan pályázati úton teremti elő, ezek között elenyésző az általános célú működési pályázat. Általában oktatást, kézikönyvet, kampányt találunk ki és hajtunk végre, környezettudatos vállalatirányítási eszközök kifejlesztésére, elterjesztésére, továbbfejlesztésére pályázunk. Megvalósított pályázati programjainkról minden évben beszámolunk közhasznúsági jelentésünkben.

Megvalósított pályázataink rövid összefoglalása

Első, INEM-en keresztül elnyert pályázati programunk a környezetbarát iroda oktatás és kézikönyv kifejlesztése volt. Időrendben a GEMS-Hu következett, az angol betűszó jelentése: Global Environmental Management Survey in Hungary. 370 tevékenység, méret és földrajzi elhelyezkedés szerint reprezentatívan kiválasztott iparvállalatot kérdeztünk meg kérdezőbiztosokkal: hogy is állnak a környezettudatosság terén. Az első önállóan elnyert pályázatunk a TISOT program volt. Egyszerre vezettünk be ISO 14001 szerinti irányítási rendszert és ösztönöztük tisztább termelési gyakorlatra a 27 résztvevő céget, csoportos felkészítéssel. A legjobb résztvevő ingyen tanúsítást nyert.

2000-re úgy éreztük: van erőnk vidéken is terjeszteni a környezettudatos vállalatirányítást: Phare-Partnerségi pályázatot adtunk be a TTMK-val, új eszközök kifejlesztésére és vidéki irodák felállítására. Ezt regEM (regional Environmental Management) névre kereszteltük. Ekkor adtuk ki a legtöbb ma is használt rövid útmutatót, megállapodást kötöttünk helyi irodák beindításáról Debrecenben, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Pécsett és Veszprémben. Az irodák hasznos munkát végeztek, de a legtöbb helyen a kezdeményezés a program lezártával visszafejlődött. Az EcoLinks által támogatott Környezet-Érték program keretében a környezeti teljesítményértékelés módszereit vettük számba, majd háromnapos oktatást és egy gyakorlati kézikönyvet dolgoztunk ki. A PhareEuAid és a BALTEMA programok alatt egy erdélyi, egy észt, két lett és két litván non-profit szervezetet hoztunk létre vagy erősítettünk meg, hogy hatékonyabban terjeszthessék a környezettudatos irányítás módszereit a helyi vállalatok felé. Az ISO 14001 töretlen, de az EMAS akadozó terjesztése az utóbbira irányította figyelmünket, kapóra jött Heinz Werner Engel kollégánk által kifejlesztett EMAS Egyszerűen módszer. Az EMAS 5 ország program keretében öt friss EU-s közép-kelet európai országban szerveztünk tudatosító konferenciát az EMAS-ról, majd 10 hazai kisvállalkozás csoportos EMAS felkészítését vállaltuk fel.

Az általunk hasznosnak vélt eszközök terjesztésére számtalan projekt keretében nyílt alkalmunk, így országos turnén képeztük a vállalkozásokat az EU-Kör programban az IFKA-val és az EMLA-val a KÉKKŐ programban.  Az ökotérképezési programok közül kiemelendő az Ökocsillag programunk a Puskás Tivadar Alapítvánnyal és az EcoLand. Az Energiabajnokság első és második körében összesen 14 vállalat igyekezett csupán tudatformálással csökkenteni energiaszámláját. A Jövőképzés programunkat a Leonardo iroda támogatta, Magyarországon merőben új képzést alakítottunk ki a vállalatok társadalmi felelősségéről. A 40 órás, végzős diákoknak szóló változat mellett egy 1,5 napos változatot is kialakítottunk felsővezetőknek. A nyomtatott tananyagot külön is terjeszthető kézikönyv és távoktatás teszi teljessé.

COEEF - A KÖVET energiahatékonysági projektje Oroszországban

A KÖVET Egyesület COEEF projektjének fő célja az energiahatékonyság hatásainak és lehetőségeinek oktatása Szentpétervár és környéke civil szervezeteinek. A kampány során készült kézikönyv és grafikai segédlet letölthető itt:

Graphic tools of Awarness Campaign - You can download the Handbook and design elements of an Energy Efficiency & Climate Change awarness campaign.

COEEF Handbook          ENG    RUS

Subscribe to RSS - Pályázati projektek