Zöld Iroda Nap 2013 beszámoló

Másodlagos fülek

A rendezvény időpontja: 
2013.06.05 (9:00 - 16:00)

Másodlagos fülek

Beszámoló

Összesen 15 vállalat és intézmény irodája kapcsolódott be a KÖVET Egyesület által szervezett 2013-as Zöld Iroda Versenybe, amelynek célja az volt, hogy a szervezetek a rendelkezésükre álló hat hónap alatt környezet- és emberbarát szempontok szerint alakítsák át irodájuk működését, növeljék a munkatársak környezettudatosságát, példát mutassanak partnereiknek, beszállítóiknak. A győzteseknek dr. Biczó Imre, a Nemzeti Környezetügyi Intézet főigazgatója június 5-én, a Zöld Iroda Napon adta át a jól megérdemelt elismeréseket.  

Az idei verseny mottójával („Lépj te is a zöldülés útjára!”) a KÖVET Egyesület  arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy minden irodában akadnak fejleszthető területek. A verseny során a részt vevő irodák saját működésüket a KÖVET Egyesület által kidolgozott Zöld Iroda- szempontrendszer alapján értékelték, amely összesen 17 témakört fed le a papír és az irodaszerek felhasználásától az irodatechnikai berendezések használatán, az energiatakarékosságon, a hulladékkezelésen át egészen a vállalati rendezvények megszervezéséig, a zöld iroda stratégiáig. A versenyzők önértékelését a KÖVET munkatársai helyszíni auditokon ellenőrizték.

A zsűri elnöke, Herner Katalin, a KÖVET szakértője elmondta, hogy az idén számos eredeti ötlettel léptek túl a versengő irodai csapatok a szokásos rutinmegoldásokon: volt, aki zöld paparazzi kommandót hirdetett, amely során jó gyakorlatokról lehetett fényképeket beküldeni, vagy „Ne nyomtass” napot szervezett, vagy üzletkötőit oktatta környezettudatos vezetésre. Olyan versenyző is akadt, aki fogyókúra versenyt hirdetett.

Idén először a hazai díjazottak továbbjutnak Brüsszelbe, a novemberi Európai Zöld Iroda Versenyre, ahol hat ország irodái mérik össze teljesítményüket.

Díjazott vállalatok:

Non-profit szervezet/intézmény kategóriában a 2013 Legzöldebb Irodája díjat nyert a Budapest Főváros XI. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal.

Az elektronikus dokumentumkezeléssel és a néhány helyen már működő elektronikus iktatással éves szinten 300 csomaggal kevesebb papírt használnak fel. A hivatal tankönyvi példája a sikeresen bevezetett és fenntartott Zöld Iroda Programnak. Korábban már díjazott szervezetként töretlen lelkesedéssel vágtak bele a 2013-as versenybe is. Kiemelkedő sikerük kulcsa a Zöld Iroda-csapat és a vezetőség hosszú távú elköteleződése a zöld programok mellett. Hivatalként a kötött munkarend- és költségvetés ellenére is remek intézkedéseket sikerült végrehajtaniuk. Példaértékű az említett elektronikus dokumentumkezelő rendszerük, a munkatársak családjának szemléletformálása és példamutatás a kerület lakói számára, pl. használt sütőolaj gyűjtése, komposztálás, napelemek használata, energia és víztakarékosság az épületekben.

Kis iroda kategóriában a 2013 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat a Tchibo Budapest Kft. kapta.

A szervezet aktív belső kommunikációval, zöld irányelvekkel, saját zöld iroda arculattal és microsite-tal, tudatformáló kiadvánnyal és kreatív ötletekkel érte el, hogy a Zöld Iroda Versenyben minél több munkatárs részt vegyen. Meghirdették a zöld paparazzi kommandót, amely során jó gyakorlatokról lehetett fényképeket beküldeni, ami feltöltöttek a Zöld Iroda Verseny mikrosite-ra. „Ne nyomtass” napot szerveztek, amely során azt tapasztalták, hogy a napi papírfelhasználás 27%-kal csökkenthető. Zöld pecsétgyűjtő játékot hirdettek, külső szakértők tartottak előadásokat a munkatársaknak munka ergonómia valamint hulladékból termék témákban. A volt dohányzóból zöld iroda sarkot alakítottak ki, saját készítésű fenntartható társasjátékkal, babzsákokkal, relaxációs zenével. Üzletkötőik környezettudatos vezetés tanfolyamon vettek részt. A verseny zárásaként összeállították saját zöld iroda kiadványukat, a Tchibo Zöld Iroda Irányelvei címmel, melyből minden munkatárs kapott egy példányt.

Közepes és nagy iroda kategóriában a 2013 Legtöbbet Zöldült Irodája díjat a Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft. nyerte el.

A zöldítési folyamat a vezetőség maximális támogatásával és a dolgozók sikeres bevonásával zajlott jó motivációs és kommunikációs eszközöket segítségével. Az elsődleges prioritású intézkedéseket végre is hajtották, szám szerint 33 konkrét programból 20-at megvalósítottak. A verseny során két kommunikációs kampányt is folytattak: energia és nyomtatás témákban. Csak környezetbarát papírt használnak az irodában, az új nyomtatóparkkal párhuzamosan bevezették a kártyás nyomtatást, valamint a papírfogyasztás pontos monitorozását. Az iroda legfontosabb beszerzési partner az étkezést biztosító cég, őket is bevonták a programba: lecserélték a műanyag poharakat üvegpoharakra és bögrékre, az italhűtő automatákat eltávolították és felszereltek egy fali kutat. Zöld irodai tevékenységeken kívül odafigyelnek a dolgozók egészségére és a szűkebb társadalmi környezetre is. Sokan járnak biciklivel, a cég a zuhanyzási lehetőség mellett láthatósági mellényt is biztosít a munkavállalóknak. Érdekesség, hogy a versennyel párhuzamosan, meghirdették a ki tud többet fogyni kampányt is.

Közepes és nagy iroda kategóriában a 2013 Legzöldebb Irodája díjat kapott az Unilever Magyarország Kft.

Példaértékű, hogy a vállalat a 2010-ben elkezdett Green Office programját folyamatosan megújítja. Az Unilever Zöld Iroda csapata önként jelentkezőkből alakult. Fő céljuk a papírfelhasználás csökkentése, a szelektív hulladékgyűjtés reformja, és a kollégák elkötelezettségének növelése volt. A zöld iroda minden területére kiterjedő, aprólékosan kidolgozott intézkedéseket vezettek be, törekvéseiket, eredményeiket hatékonyan és sokszínűen kommunikálták. Bevezették a PIN kódos nyomtatást, új szelektív hulladékgyűjtő szigeteket alakítottak ki, víztakarékosságra figyelmeztető kampányt szerveztek, elérhető a vállalatnál az e-számlázás, amely 2013 első három hónapjában a számlák 80%-át jelentette. Az üzemeltetővel való együttműködés keretében sikerült egyenletesebbé tenni a belső hőmérsékletet, amivel jelentős energia megtakarítást értek el. 2013 első három hónapjában 50%-kal alacsonyabb gáz- és 35 %-kal kevesebb villamos energia felhasználást mértek. Érdekesség, hogy a cég saját kerékpárokat vásárolt, melyeket regisztráció után a dolgozók díjmentesen használhatnak, valamint a Bringázz a Munkába! kampány indulásakor szervizest biztosítanak, aki díjmentesen ellenőrte a munkatársak kerékpárjait.

A zsűri döntése alapján a Budapest Bank Zrt. a Legnagyobb Hatású Zöld Iroda Kampány különdíjban részesül.

A Zöld Iroda Program több területén is jelentős sikereket értek el, külön említést érdemelnek az energia- és víztakarékosság minél hatékonyabb megvalósítása érdekében tett törekvések. Erős és minőségi CSR tevékenységet végeznek, a dolgozói egészségvédelemmel kapcsolatos programjaik is különösen erősek. Kiemelkedő és példaértékű a Zöld Irodák szellemiségének népszerűsítésért tett törekvések, hatékony és kreatív dolgozói motiváció. A vállalat budapesti székháza, valamint a békéscsabai Bankműveleti Központ a legnagyobb létszámú csapattal nevezett a versenyre, amely már önmagában is kiemelkedő tudatformálást ígért. A projektben sikerült ötvözni a tulajdonos General Electricnél már megszokott vállalatirányítási elemeket és az irodai zöldülés játékos lehetőségeit. Ennek egyik eredménye a széleskörű belső kommunikációs kampány kialakítása és a kerékpárosbarát munkahelyi légkör erősítése.

A győztesek számára ajándékot ajánlott fel a Kántor Tisztástechnika Bt., a HA-RA termékek forgalmazója; az IMG Solution Kft, a SoyPrint biotonerek forgalmazója; a Malagrow Kft., a Zöld újság és az INEST Kft.

Az idei, immár hatodik alkalommal megrendezett Zöld Iroda Napon összesen 25 kiállító mutatkozott be a környezet- és emberbarát irodai működéshez kapcsolható termékével vagy szolgáltatásával. A látogatók szakmai előadásokat is hallhattak, többek között a környezetbarát irodai dokumentumkezelésről, a hulladékkezelési lehetőségekről, a környezetbarát tisztítószerekről és takarítási módokról, a nyomtatás optimalizálásáról. A kiállítás látogatói emellett kipróbálhatták az irodai masszázst, kóstolhattak bio-italokat, termelhettek energiát bringaerőművel, és felfrissülhettek egy finom fair trade kávéval.

A Tetra Pak Magyarország a Zöld Iroda Napon vehette át a Zöld Iroda Minősített Munkahely tanúsítványát. A Tetra Pak a Kinnarps Hungary Kft. és a MARS Magyarország Értékesítő Bt. után a harmadik olyan vállalat, amely sikeresen teljesítette a KÖVET Egyesület Zöld Iroda Minősítésének követelményeit. „Hat hónap alatt számos változtatást hajtottunk végre: korábbi takarítószereinket környezetbarát termékekkel helyettesítettük, minden világítótestet energiatakarékosra cseréltünk, bevezettük az újrahasznosított papírt az irodában, a nyomtatókat pedig kétoldalas és gazdaságos nyomtatásra állítottuk át” – mondta el Molnár Zita, a Tetra Pak kommunikációs vezetője.

A Zöld Iroda Napot a Zöld Iroda Verseny győzteseivel zajló kerekasztal beszélgetés zárta.

A Zöld Iroda Napon készült fényképek itt megtekinthetők a galériában.